Selçuklu sultanlarının DNA analiziyle heykelleri yapıldı

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi’ projesi kapsamındaki çalışmaları, farklı bilimsel alanlardan onlarca uzman 6 yılda tamamladı.

Projenin sonucunda, Anadolu’ya 1077-1308 yıllarında hükmeden sultanların yüz ve beden gerçekliklerine uygun heykellerle oluşturulan ‘Türkiye Selçuklu Hanedan Sergisi’ Dar-ül Mülk Sergi Sarayı’nda ziyarete açıldı.

Sergide, sultanlardan 1. Kılıçarslan, Şahinşah Melikşah, 1. Rükneddin Mesud, 2. Kılıçarslan, 2. Rükneddin Süleyman Şah, 3. Kılıçarslan, 1. Gıyaseddin Keyhüsrev, 1. Alaeddin Keykubat, 2. Gıyaseddin Keyhüsrev, 4. Kılıçarslan, 3. Gıyaseddin Keyhüsrev ve 2. Gıyaseddin Mesud’un heykelleri yer alıyor.

Heykeller, tarihi minyatürler dikkate alınarak hazırlanan aslına uygun kıyafetlerle, Anadolu Selçuklu Devleti’nin mimari zenginliğini yansıtan taç kapılar önünde ziyaretçilerini karşılıyor.

Heykeller yüz ifadeleri, saçları, sakalları, duruşları ve bakışlarıyla dikkati çekiyor. Ziyaretçiler, heykellerin gerçekçiliği karşısında hayran kaldıklarını ifade ediyor.

HEYKELLERİN YAPIMINDA KULLANILAN YÖNTEMLER

Kafataslarından ve dişlerden alınan sürüntüler, İstanbul Adli Tıp Kurumu Biyokimya İhtisas Dairesi’ne gönderildi. Elde edilen DNA ve anatomik özelliklerine göre hanedan üyelerinin kafatasları ve yüzleri oluşturuldu. Bu yüzlere, doku kalınlıkları hesaplanarak yüz kasları yerleştirildi ve fiziki karakter yüklemesi yapıldı. Bir sonraki aşamada kaslandırma ve dokulandırma yapılarak kalıplara alınan silikon dökümlere saç, sakal, kaş ve bıyık ekimi yapıldı.

Heykellerin kıyafetleri de tarihi gerçekliğe uygun olarak hazırlandı. Dönemin kumaşları özel koleksiyonlardan ve müzelerden alınan örneklere göre, tarihi verilere uygun olarak dokutturuldu. Minyatürler ve tarihi veriler dikkate alınarak kıyafetler tasarlanıp, her bir sultan ve hanedan üyesine uygun olacak şekilde özel olarak dikildi. (AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x