SPK Başkanı’ndan ‘Fatih Terim Fonu’ açıklaması: Bu bir dolandırıcılık

‘ASLINDA FON DEĞİL’

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda torba yasa teklifinin görüşmeleri sırasında bankacı Seçil Erzan’ın Fatih Terim Fonu gündeme geldi. CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay kamuoyunda “yüksek kârlı gizli fon” olarak bilinen davaya atıfta bulunarak, “Fatih Terim fonuyla ilgili SPK bir soruşturma başlatmayı düşünüyor mu?” diye sordu. Bunun üzerine Komisyon toplantısında hazır bulunan SPK Başkanı Gönül, “Söz konusu olay bir dolandırıcılık olayı ve sermaye piyasası mevzuatına tabi olmayan bir fon adı geçiyor” yanıtını verdi. Olayın tamamen dolandırıcılık olduğunu vurgulayan Gönül, “Bizim mevzuatımıza tabi olmayan bir dolandırıcılık olayı, yani bu aslında bir fon değil, bu tamamen dolandırıcılık. Adının ‘fon’ olması, ‘fon’ olarak lanse edilmesi bizim mevzuatımızda bir yer kapsamıyor“ dedi.

YÜKSEK VERGİ UYARISI

Komisyonda dövizden elde edilen faiz gelirleriyle borsadaki kazançlara uygulanan vergi oranlarının yüzde 40’a kadar çıkarılması konusunda Cumhurbaşkanı’na yetki verilmesine ilişkin maddenin görüşmelerinde milletvekillerinden eleştiri geldi. Milletvekilleri vergi oranlarının yükselmesi ile dövizin yastık altına gidebileceği uyarısını yaptılar. Gönül de, yüzde 15 olan yetkinin yüzde 40’a çıkarıldığını hatırlattı. Çeşitli fonlar olduğunu dile getiren Gönül, teklifte fonlar açısından bir ayrışmaya da gidildiğini kaydetti. Gönül, şöyle devam etti: “Bu da fon yapısında bir genişlik sağlaması amacıyla daha selektif bir şekilde vergi uygulanması amacı taşımaktadır. Özellikle burada yabancı para borçlanma fonları, vergisini farklılaştırabileceğimiz özel fonlar, serbest fonlar gibi kısımlar var. Bizim görüşümüz senedi fonlarına çok yüksek bir vergi gelmesi durumunda buradan çıkış olabileceğidir.”

‘OTORİTEMİZ TARAFINDAN İZLENİYOR’

Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, “Fatih Terim fonu”na ilişkin milletvekillerinin sorusu üzerine “Çok fazla detaya sahip değilim, konunun otoritemiz tarafından yakından izlendiğini ve değerlendirildiğini biliyorum“ dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x